top of page
Obrázek autoraDarina Filip

ZPĚTNÁ VAZBA - POMOCNÍK NEBO STRAŠÁK?

Zpětná vazba je, respektive by měla být pravidelně používaným nástrojem při práci s lidmi. Pozitivním nástrojem! A já si kladu otázku, proč tomu tak není? Proč slovo zpětná vazba v lidech vyvolává spíše strach a nervozitu než pozitivní očekávání, co nového a zajímavého se o sobě dozvím a kam mě tyhle nové informace mohou posunout. Proč se manažerům při poskytování zpětné vazby potí ruce a třese hlas? Proč ti, kterým je zpětná vazba poskytována odpočítávají minuty, ať už to mají za sebou?


Na tyhle a další otázky mi odpovídali lidé, které mám možnost rozvíjet a podporovat v tomto tématu. Ptala jsem se manažerů, kteří na svých pozicích pracují několik let a také čerstvých absolventů škol, kteří si svou karieru teprve budují. Společnými jmenovateli jsou nedostatek praxe, špatná zkušenost z minulosti a všeobecně nedostatečná podpora v poskytování zpětné vazby.


Určitě jste občas také zaslechli „Však mu to rychle řekni, ať už se k tomu nemusíme vracet“. Vše začíná u přístupu a postoje každého z nás. Pokud přistupujete ke zpětné vazbě, jako k hodnotícímu nástroji, který upozorňuje pouze na chyby, tak nemůžete očekávat, že Vaši zaměstnanci udělají změnu – chtěnou změnu a pokud ano, tak to bude změna pouze krátkodobá a neefektivní.


Pojďme to uchopit jinak. Zpětná vazba je dar! Ano, čtete správně, představte si, že někomu blízkému kupujete dárek. Co chcete u daného člověka vyvolat? Je to radost, úsměv, pocit, že Vám na něm záleží a že jste tady pro něj. A stejně tak můžete uvažovat nad zpětnou vazbou. Vše začíná u přípravy. Zamyslete se nad tím, co chcete člověku sdělit, za co ho chcete ocenit a kde vidíte prostor pro jeho růst. V neposlední řadě je důležité nabídnout podporu či pomoc. Než Vaše společná schůzka skončí, ověřte si, že veškeré informace byly pochopeny správně a každý ví, na čem má následně pracovat.


K tomu, abyste se stali mistry v poskytování zpětné vazby je třeba pravidelný trénink. Pracujte s tímto krásným nástrojem a neztrácejte naději a chuť, když to občas nevyjde dle Vašich představ.

Také v reálném životě občas dostanete dárek, po kterém jste zrovna dvakrát netoužili, ale jeho užitek oceníte až časem.

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page